9 λόγοι για να τρώμε ελιές και ελαιόλαδο

Η Μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων αλλά και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, σε όσους την ακολουθούν. Αυτό το πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της το οφείλει στο βασικότερο συστατικό της, που είναι η ελιά και κατ’επέκταση το ελαιόλαδο.

Ποιο αναλυτικά, τα οφέλη που έχουν οι ελιές για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι τα εξής:

  1. Περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα.
  2. Περιέχουν πολυφαινόλες που μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Έτσι, η καθημερινή κατανάλωση τους βοηθά στην βελτίωση της μνήμης. Τελευταίες έρευνες μάλιστα, επικεντρώνονται στην προστασία που παρέχουν οι ελιές ενάντια στον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και την νόσο Alzheimer.
  3. Συμβάλλουν στη μείωση της LDL (κακής ) χοληστερόλης στο αίμα και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης και έτσι θεωρούνται ως ασπίδα κατά της στεφανιαίας νόσου, βοηθώντας στην αποφυγή σχηματισμού θρόμβων που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφράγματα.
  4. Συσχετίζονται με μείωση της αρτηριακής πίεσης συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
  5. Συντελούν στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
  6. Είναι πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης Ε, ανόργανων αλάτων, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου και ιωδίου.
  7. Περιέχουν ολεϊκό οξύ που έχει ευεργετικές ιδιότητες για την προστασία της καρδιάς και κρατά το δέρμα απαλό και υγιές.
  8. Ενισχύουν τη γονιμότητα και το αναπαραγωγικό σύστημα ενώ είναι και αφροδισιακό.
  9. Η κατανάλωση μέχρι και 10 ελιών πριν από το γεύμα, μπορεί να μειώσει την όρεξη έως και 20%.